Insulina "fără seringă"

  Diabetul zaharat a fost si continua sa fie patologia care duce la complicații urîte și din pacate ireversibile. Tabloul clinic silențios face pacientul să ignore recomandările doctorului și astfel apar probleme renale, neurologice, oftalmice ş.a. care nu pot fi tratate deja!

 Dacă pentru un diabet de tip 2, compensat ( HbA1c < 7,0-7,5, glicemii pre- și postprandiale satisfăcatoare) este suficientă terapia cu tablete alături de dietă, atunci in cazul unui diabet de tip 1 (obligatoriu) sau tip 2 decompensat, se ridică problema insulinoterapiei pentru a obţine cifre frumoase ale glicemiei.

 Fobia, ce apare întotdeauna la debutul insulinoterapiei, dispare după ce pacientul încearcă administrarea insulinelor în PEN-uri (stilouri de insulină). PEN-urile sunt dispozitive, preumplute sau în cartușe, care printr-o apăsare de buton, injecteaza insulina sub piele. Calibrarea dozei este ușoară, cu o rată minimă de eroare. Acele acestora sunt greu vizibile cu ochiul liber, fiind foarte fine, prevăzute pentru minimalizarea senzației de împungere . Pe masură ce trece timpul, injecţiile devin o obișnuință.

 Pentru a obține un control eficient al glicemiilor alături de insulinoterapie e necesară și o școlarizare minuțioasă (noțiuni despre ce este diabetul, unitate de pîine, tipuri de insulină, hipoglicemie etc). Școlarizarea este în realitate una dintre cele mai importante implicări ale endocrinologului pentru atingerea glicemiilor-țintă, care garantează un diabet controlat cu evitarea complicațiilor.

 Atunci cînd pacientul înțelege ce înseamnă diabet, cum funcționează insulina, cînd și unde se administrează, duce un mod de viață sănătos și o alimentație optimă, atunci calitatea vieții se ameliorează.

 Oportunitățile insulinoterapiei în PEN-uri oferă facilități și confort pacienților cu diabet zaharat, dar nu îi privează de responsabilitate în vederea regimului!!!

Fiți responsabili și sănătoși!

Ambros Tatiana- medic endocrinolog,

CSF "GALAXIA", Blocul II, etajul 2, biroul 4, tel. 069532100.

Informaţii utile

Sunteţi mulţumit de calitatea serviciilor noastre

  • Da,super
  • Satisfăcător
  • Insuficient